ANP3 mei '12 21:31Aangepast op 3 mei '12 22:21

Wall Street zorgelijk over economie

NEW YORK (AFN) - Economische zorgen zetten de beurzen op Wall Street donderdag op verlies. Tegenvallende berichten over de Amerikaanse dienstensector maakten beleggers huiverig in aanloop naar het banenrapport dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent lager op 13.206,59 punten. De S&P 500 zakte 0,8 procent tot 1391,57 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 1,2 procent tot 3024,30 punten.

De stemming werd gedrukt door tegenvallende cijfers over de Amerikaanse dienstensector. Daar viel de groei vorige maand sterker terug dan verwacht. Dat woog zwaarder dan het meevallende aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering dat eerder op de dag werd gemeld.

Banengroei

Beleggers kijken uit naar de cijfers over de banengroei in de Amerikaanse economie in april, die vrijdag naar buiten komen. Economen voorspellen gemiddeld 170.000 nieuwe banen, na een tegenvallende toename met 120.000 banen in maart.

De Nasdaq werd naar beneden getrokken door Green Mountain Coffee Roasters. Dat koffiebedrijf verloor bijna de helft van zijn beurswaarde, nadat het woensdag met zwaar teleurstellende kwartaalcijfers was gekomen.

Olie

De signalen van afzwakkende economische groei zetten de prijs van Amerikaanse olie donderdag met 2,5 procent terug, tot 102,60 dollar per vat. Olieconcerns Exxon Mobil, Chevron en ConocoPhillips verloren 0,6 tot 1 procent.

General Motors leverde ruim 2 procent in. De grootste autoproducent van de VS zag de winst in het eerste kwartaal dalen kelderen door de problemen in de Europese economie.

Detailhandelaren

Aandelen van detailhandelaren stonden onder druk door tegenvallende resultaten van belangrijke winkelketens. Target (min 2,5 procent) en Gap (min 1,6 procent) verkochten vorige maand minder dan verwacht.

Aandelen Kensey Nash werden bijna een derde meer waard. Het Nederlandse DSM maakte donderdag bekend de producent van regeneratieve medicijnen over te nemen voor 38,50 dollar per aandeel. Kensey Nashnoteerde donderdagavond op 38,34 dollar.

De euro was donderdagavond met 1,3150 dollar evenveel waard als aan het slot van de beurshandel in Europa eerder op de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen