ANP6 aug '12 17:54Aangepast op 6 aug '12 18:11

Beurzen beginnen week overwegend positief

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenmarkten zijn maandag overwegend positief begonnen aan de nieuwe handelsweek. Beleggers bleven optimistisch dat de Europese Centrale Bank (ECB) snel nieuwe maatregelen neemt tegen de eurocrisis, al bleven flinke koersstijgingen zoals afgelopen vrijdag uit.

De AEX-hoofdindex van de beurs in Amsterdam sloot een fractie lager op 330,40 punten, maar de MidKap won 0,3 procent tot 503,48 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stegen 0,5 tot 0,8 procent, terwijl die in Madrid er 4,4 procent bij kreeg.

Onder de hoofdfondsen in Amsterdam was PostNL de sterkste daler (min 5,2 procent). Het postbedrijf had in het tweede kwartaal opnieuw last van de vertraging bij de reorganisatie die het wil doorvoeren en van de slechte economische omstandigheden.

ASML

Chipmachinemaker ASML daalde 3,7 procent. Het bedrijf ziet met TSMC na Intel opnieuw een grote klant als aandeelhouder instappen. Het Taiwanese bedrijf neemt een belang van 5 procent. Een erg verrassende stap is dat volgens analisten evenwel niet.

Roestvrijstaalproducent Aperam voerde het rijtje stijgers in de AEX aan met een koerswinst van 3,7 procent. Ook financiële waarden als ING (plus 3,6 procent) en Aegon (plus 2,4 procent) waren in trek.

Spyker

Centenaandeel Spyker steeg 75 procent tot 0,07 euro. De bouwer van exclusieve sportwagens heeft een zaak aangespannen tegen de Amerikaanse autoreus General Motors (GM). Die zou op illegale wijze de redding van het Zweedse dochterbedrijf Saab hebben gedwarsboomd. Spyker eist 3 miljard dollar van GM.

De euro noteerde aan het slot van de handel een koers van 1,2425 dollar, tegen 1,2368 dollar vrijdagmiddag. Brentolie werd 0,1 procent duurder en kostte 108,99 dollar per vat, terwijl de prijs van Amerikaanse olie 0,4 procent aandikte tot 91,81 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen