ANP21 aug '12 16:49

'Politie wilde bloedbad bij mijn voorkomen'

EPA
EPA

KAAPSTAD (ANP) - De Zuid-Afrikaanse agenten die vorige week 34 mijnwerkers doodschoten, hebben alles gedaan om het bloedbad te voorkomen. Dat verklaarde de minister van Politie dinsdag tijdens een debat in het parlement in Kaapstad.

Volgens politieminister Nathi Mthethwa waren de rellen ,,geen plotselinge uitbarsting, maar een optelsom van gebeurtenissen die zich maanden en maanden hebben opgebouwd''. Politiechef Riah Phiyega zei dat de agenten wel geweld moesten gebruiken, omdat ze werden aangevallen door gewapende mijnwerkers.

Bij de grote platinamijn in het Zuid-Afrikaanse Marikana schoten agenten vorige week 34 protesterende mijnwerkers dood. Enkele dagen eerder waren tien kompels omgekomen door een vakbondsruzie.

De eigenaar van de mijn, het bedrijf Lonmin, had de circa 3000 stakers tot dinsdag 7 uur de tijd gegeven om hun staking te beëindigen. Dinsdagochtend kwam ongeveer een derde van de werknemers opdagen. Het personeel had onlangs het werk neergelegd om een fors hoger loon af te dwingen.

Gerelateerde artikelen