ANP9 mei '12 11:42

Hartfalen bij ouderen vaak niet herkend

ANP
ANP

UTRECHT (ANP) - Zowel artsen als patiënten herkennen hartfalen bij tachtigplussers niet. Ook is er vaak gebrek aan kennis over hoe ouderen reageren op medicijnen tegen hartfalen. Dat blijkt uit het proefschrift van klinisch geriater Irène Oudejans van het Julius Centrum Utrecht, onderdeel van het Universitair Medisch Centrum.

Regelmatig krijgen de ouderen niet de juiste behandeling, omdat zowel zij als de artsen hartfalen niet als dusdanig herkennen. Vaak worden de symptomen aangezien voor ouderdomskwalen. Het komt veelvuldig voor dat de ouderen ook andere kwalen hebben, waardoor het hartfalen alleen maar meer schadelijke effecten heeft. De helft van de tachtigplussers met hartfalen overlijdt binnen 3 jaar.

Vandaar dat Oudejans op basis van haar onderzoek een checklist heeft ontwikkeld, waardoor hartfalen makkelijker herkend wordt. De behandeling loopt echter ook spaak, doordat medicijnen soms averechts werken. ,,Er is weinig bekend over de werking en bijwerkingen bij ouderen. De medicijnen worden getest op mensen die, buiten hun hartfalen, gezond zijn. Ouderen hebben vaak ook andere kwalen, waardoor de medicatie bijwerkingen kan hebben zoals bijvoorbeeld nierfalen’’, aldus Oudejans. Vandaar dat zij ervoor pleit om meer onderzoek te doen naar het effect van medicijnen op deze groep patiënten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen