ANP11 dec '12 11:18Aangepast op 11 dec '12 13:12

Optimisme keert terug onder Duitse beleggers

MANNHEIM (AFN) - Het vertrouwen van Duitse institutionele beleggers en analisten in de economie is in december sterk verbeterd. Dat maakte het onderzoeksinstituut ZEW dinsdag bekend.

De vertrouwensindex van het ZEW steeg van min 15,7 in november tot plus 6,9 deze maand. Economen rekenden in doorsnee op een stand van min 12. Het is voor het eerst sinds mei dat de index weer op positief terrein is beland.

Volgens de onderzoekers kunnen meevallende economische cijfers uit de Verenigde Staten hebben bijgedragen aan het optimisme onder beleggers en analisten. Verder zei het ZEW dat Duitsland niet in een recessie zal belanden, maar dat de economie tot begin 2013 zwak blijft.

Sombere voorspellingen

Volgens het Duitse ministerie van Economische Zaken wijzen indicatoren zoals die van ZEW erop dat de Duitse economie na de winter aansterkt. Door de grote economische problemen in Europa zwakt de groei van Europa's grootste economie dit kwartaal wel verder af, voorspelde het ministerie.

Twee andere toonaangevende Duitse economische onderzoeksinstituten kwamen dinsdag met vrij sombere voorspellingen voor de Duitse economie naar buiten. Zo verwacht het RWI uit Essen voor volgend jaar een groei van slechts 0,3 procent, na 0,7 procent in 2012. Het HWWI uit Hamburg rekent voor 2013 op 0,5 procent groei, na 0,75 procent dit jaar.

Het RWI gaf aan dat de lage groeivoorspelling te maken heeft met de terughoudendheid van ondernemers om te investeren en de zwakkere export. Het HWWI zei dat er risico's zijn dat de economie nog slechter gaat presteren door de onzekerheid over de eurocrisis, de Amerikaanse begrotingscrisis en de onrust in het Midden-Oosten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen