ANP8 mei '12 10:04

KPN maakt koerssprong na Mexicaans bod

AMSTERDAM (AFN) - Telecomconcern KPN maakte dinsdagochtend een koerssprong van ruim 18 procent nadat de Mexicaanse branchegenoot América Móvil had laten weten een fors belang te willen nemen. Analisten denken dat het bedrijf van 's werelds rijkste man, Carlos Slim, KPN uiteindelijk in zijn geheel zal willen inlijven.

América Móvil wil een belang verkrijgen van 28 procent in KPN. Boven de 30 procent zou het wettelijk verplicht zijn een openbaar bod op alle aandelen te doen, maar dat is vooralsnog niet aan de orde, zo stelde het Mexicaanse bedrijf dinsdag.

Het bod van 8 euro per aandeel op KPN is volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen van een redelijk niveau. Hij denkt dat América Móvil uiteindelijk verder zal gaan met een volledige overname van KPN. ,,Ze willen nu eerst een belang nemen en kijken hoe het loopt'', zo voorziet hij.

Uitverkoopkansen

Carlos Slim, de rijkste man ter wereld en eigenaar van América Móvil, ziet volgens de analist ,,uitverkoopkansen'' in Europa. ,,De koers van KPN is de afgelopen tijd hard onderuit gegaan, onder andere door concurrentie in thuismarkt Nederland. De huidige koers is, vergeleken met de gemiddelde koers van de afgelopen 5 jaar, niet heel ruim'', zo constateerde hij.

Ook analist Victor Bareño van SNS Securities denkt dat de América Móvil uiteindelijk KPN in zijn geheel wil inlijven. Dat zo'n overname politiek gevoelig kan liggen, zou de voorzichtige aanpak van de Mexicanen verklaren. Vergeleken met andere Europese telecombedrijven is KNP volgens Bareño een minder lastige prooi omdat de Nederlandse staat geen belang heeft.

Dinsdag om 9.50 uur noteerde het aandeel KPN 18,1 procent hoger op 7,65 euro. De AEX noteerde op dat moment 0,1 procent in de plus.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen