ANP28 aug '12 13:17

Klacht tegen minister NRW om belasting-cd’s

GENÈVE (AFN) - In Zwitserland is dinsdag aangifte gedaan tegen een Duitse deelstaatminister die betrokken was bij de aankoop van Zwitserse cd’s met gegevens over belastingfraudeurs. Volgens de advocaat die de klacht heeft ingediend, Pierre Schifferli, is in strijd met de Zwitserse wet gehandeld.

Minister van Financiën Norbert Walter-Borjans van Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) liet vrijdag in het Handelsblatt weten dat de aankoop van de cd’s Duitsland 2,5 miljard euro heeft opgeleverd. Hij sprak van een belangrijk wapen in strijd tegen belastingontduiking.

Maar volgens Schifferli is sprake van onder meer heling van gestolen informatie, schending van het Zwitserse bankgeheim en economische spionage. Hij heeft de klacht ingediend bij de hoogste openbare aanklager in Zwitserland.

Helpen bij belastingontduiking

Volgens berichten in de media staan op de cd's niet alleen gegevens over 'belastingvluchtelingen', maar ook instructies aan Zwitserse bankmedewerkers over hoe Duitsers te helpen bij belastingontduiking.

NRW ligt met de landelijke regering overhoop over de cd-kwestie. Berlijn wil de fraudekwestie in overleg met Bern regelen en wil de Zwitsers daarom niet tegen zich in het harnas jagen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen