ANP27 jan '12 18:38

4 jaar cel voor hoofdverdachte vastgoedfraude

Verdachten Jan van V. (2e van L), Olivier L. (3e van R) en Jimmy K. (R) voor de rechtbank. ANP
Verdachten Jan van V. (2e van L), Olivier L. (3e van R) en Jimmy K. (R) voor de rechtbank. ANP

HAARLEM (AFN) - Jan van V., hoofdverdachte in het grote vastgoedfraudeproces Klimop, is vrijdag veroordeeld tot 4 jaar cel. Onder het motto 'we worden allemaal rijk' liet Van V., destijds directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling, enorme geldbedragen naar zichzelf en zijn medeverdachten vloeien, stelde de rechtbank.

Van V. runde volgens de rechters een onderneming binnen een onderneming, hij was de onbetwiste leider van een criminele organisatie en vervulde bij de fraude een coördinerende rol.

De straf valt fors lager uit dan de 7 jaar cel die het Openbaar Ministerie (OM) in september tegen Van V. eiste. Onder andere doordat Van V. is vrijgesproken voor de oplichting van Philips Pensioenfonds. In zijn voordeel sprak volgens de rechters dat hij tijdens zijn proces openheid van zaken gaf, zonder dat hij de schuld legde bij anderen. Van V. nam bovendien zelf in een vroeg stadium het initiatief een schadevergoeding te betalen aan de benadeelde partijen.

Van V. werd vrijdag met tien medeverdachten veroordeeld voor de fraude met tientallen miljoenen rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen