ANP27 jan '12 09:26Aangepast op 27 jan '12 09:52

AEX opent in mineur

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam is vrijdag met verlies geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met verliezen, in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van de uitkomsten van de cruciale onderhandelingen over de afschrijving van de Griekse schulden.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,4 procent lager op 321,58 punten. De MidKap-index zakte 0,2 procent tot 516,66 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt daalden tussen 0,2 en 0,4 procent.

Beleggers letten vrijdag vooral op de groei van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal, die later op de dag bekend wordt gemaakt. Economen rekenen op een stijging van het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten met 3 procent op jaarbasis. In het derde kwartaal van 2011 bedroeg de groei 1,8 procent.

Griekse schulden

De onderhandelaars over de kwijtschelding van Griekse schulden hebben donderdag opnieuw vooruitgang geboekt. Dat lieten vertegenwoordigers van de Griekse regering en van de financiële instellingen weten, zonder op details in te gaan. Volgens een regeringsfunctionaris mikken de onderhandelaars nog altijd op een akkoord op ,,zeer korte termijn''.

In de AEX was bank en verzekeraar ING de grootste daler met een min van 1,6 procent. Chipmachinefabrikant ASML volgde met een verlies van 1,1 procent. Pakketbezorger TNT Express was de sterkste stijger met een winst van 1,2 procent. Uitzender Randstad klom 0,8 procent na een adviesverhoging door Credit Suisse.

Aegon

Aegon verloor 1 procent. De verzekeraar heeft een kredietfaciliteit van 2 miljard euro afgesloten met een syndicaat van internationale banken. De nieuwe faciliteit vervangt bestaande faciliteiten.

Online beleggersbank Binckbank voerde de dalers aan in de MidKap met een verlies van 1,9 procent. Detacheerder Brunel was de grootste stijger met een plus van 2 procent.

OctoPlus

Op de lokale markt zakte OctoPlus ruim 8 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft ondanks een financieringsronde niet genoeg werkkapitaal om aan zijn verplichtingen te voldoen. Het bedrijf vertrouwt er wel op dat het voldoende financiële middelen kan genereren om de continuiteït van de onderneming voor de komende 12 maanden te waarborgen.

Het aandeel Ctac bleef onveranderd. De automatiseerder draagt Douwe van der Werf voor als financieel bestuurder. Van der Werf werkte eerder bij ingenieursbureau Grontmij en vastgoedfonds Breevast. Halverwege november 2011 trad de vorige financieel bestuurder van Ctac, Jan-Willem Wienbelt, per direct terug na een verschil van inzicht over het te voeren beleid.

De euro viel weer wat terug en was 1,3110 dollar waard, tegen 1,3160 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 99,60 dollar per vat en Brentolie stabiliseerde op 110,75 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen