ANP19 nov '12 15:27Aangepast op 19 nov '12 17:05

Intel-topman Otellini in mei met pensioen

SANTA CLARA (AFN) - Topman Paul Otellini van de Amerikaanse chipfabrikant Intel gaat in mei met pensioen. Dat maakte de onderneming maandag bekend. Het technologiebedrijf zoekt zowel intern al extern naar een opvolger, zo liet het weten.

De 62-jarige Otellini heeft er 40 jaar op zitten bij Intel en is sinds 2005 bestuursvoorzitter. Hij is pas de vijfde topman in de 45-jarige geschiedenis van 's werelds grootste chipmaker. Na zijn pensionering blijft hij beschikbaar als adviseur aan de nieuwe top van het bedrijf.

,,Ik heb het privilege gehad om een van de grootste bedrijven ter wereld te leiden'', zei Otellini. ,,Na bijna 4 decennia bij het bedrijf en 8 jaar als topman, is het tijd om de ruimte te geven aan een nieuwe generatie van leiderschap.''

Achterstand

Chips van Intel domineren in pc's, maar het bedrijf heeft op de snelgroeiende mobiele markt een achterstand opgelopen ten opzichte van onder meer het Britse ARM, wiens chips bijvoorbeeld te vinden zijn in de iPads en iPhones van Apple. Intel heeft op deze markt slechts een marktaandeel van minder dan 1 procent.

,,We weten allemaal dat iedereen nu smartphones en tablets gebruikt. Het is het tijdperk van Intel versus ARM, dus het is misschien goed om met nieuw bloed en een nieuw perspectief te komen'', zei analist Patrick Wang van Evercore.

Van eind 2005 tot eind 2011 heeft Intel steeds een recordomzet en winst weten te halen. De omzet groeide van 39 miljard dollar tot 54 miljard dollar. Onder leiding van Otellini heeft Intel het dividend met 180 procent verhoogd en 23,5 miljard dollar aan dividend uitgekeerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen