ANP22 okt '12 01:06

Formatie Curaçao voorzichtig begonnen

ANP
ANP

WILLEMSTAD (ANP) - Buiten het zicht van de media wordt op Curaçao gewerkt aan de totstandkoming van een nieuw kabinet. Bij de parlementsverkiezingen vrijdag kreeg de coalitie van Gerrit Schotte (MFK), Helmin Wiels (Pueblo Soberano) en Charles Cooper (MAN) samen een meerderheid. De drie partijen zijn voorzichtig begonnen met overleg.

MFK en Pueblo Soberano (PS) hebben allebei vijf zetels in de Staten, maar de laatste partij kreeg meer stemmen. MAN heeft er twee. PS-leider Helmin Wiels heeft meerdere malen aangegeven dat hij geen premier wil worden. Nummer twee op de lijst, oud-parlementsvoorzitter Ivar Asjes, lijkt dan ook de meest voor de hand liggende kandidaat.

Pueblo Soberano staat voor een onafhankelijk Curaçao. De partij benadrukte onlangs dat men niet overhaast te werk wil gaan, maar dat afscheiding goed moet worden voorbereid en dat het volk uiteindelijk moet beslissen in een referendum. Er is geen datum gegeven voor zo'n volksraadpleging. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt onafhankelijkheid voor Curaçao.

De coalitie van Gerrit Schotte regeerde vanaf 10 oktober 2010, werd demissionair op 3 augustus dit jaar en moest bijna twee maanden later plaatsmaken voor een interim-kabinet. Binnen het kabinet was veel geruzie. Bovendien kwamen de laatste weken allerlei geruchten over Schotte naar boven. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping en hij zou banden met de maffia hebben gehad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen