ANP15 feb '12 07:51Aangepast op 15 feb '12 08:33

'AEX begint met winst'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal woensdag met winst beginnen. Ook de andere Europese beurzen zullen hoger openen. De stemming wordt gesteund door stevige koerswinsten in Azië, waar positief werd gereageerd op het vertrouwen van China in de euro en het laatste nieuws uit Griekenland.

,,De AEX opent 1 punt hoger. De twijfels over Griekenland lijken af te nemen nu alle politici hun handtekening onder de bezuinigingen zullen zetten. De opwaartse trend op de beurzen blijft daardoor intact'', aldus Barry van der Laan, hoofd van IG Markets Netherlands.

De belangrijkste centrale bankier van China, Zhou Xiaochuan, sprak woensdag zijn vertrouwen uit in de euro en liet weten dat China Europees schuldpapier zal blijven kopen. ,,China blijft investeren en blijft betrokken bij het oplossen van de Europese schuldencrisis'', aldus de gouverneur van de centrale bank.

Griekenland

De ministers van Financiën van de eurolanden komen woensdag niet bij elkaar om een beslissing te nemen over de nieuwe noodkredieten aan Griekenland. In plaats daarvan wordt een telefonische vergadering georganiseerd. De politieke leiders van Griekenland hebben volgens de ministers nog niet voldoende zekerheid gegeven over de uitvoering van de beloofde bezuinigingen na de verkiezingen van april.

Volgens bronnen binnen de Griekse regering zal de leider van de conservatieve Griekse regeringspartij Nieuwe Democratie, Antonis Samaras, woensdag echter met een brief komen waarin hij zijn steun voor de bezuinigingen uitspreekt.

Heineken

Aan het bedrijvenfront maakte bierbrouwer Heineken voorbeurs de jaarcijfers bekend. De nettowinst van de bierbrouwer viel daarbij iets hoger uit dan verwacht. Ook kondigde het bedrijf een nieuw kostenbesparingsprogramma aan van 500 miljoen euro.

In het Verre Oosten lieten de beurzen woensdag overwegend stevige winsten zien door de Chinese steun aan Europa. In Tokio sloot de Nikkei 2,3 procent hoger onder aanvoering van de Japanse exportbedrijven.

Detailhandelsverkopen

In New York sloten de beurzen dinsdag nagenoeg vlak. Tegenvallende detailhandelsverkopen drukten de stemming. Dankzij berichten dat de Griekse politicus Antonis Samaras zijn handtekening onder de beloofde bezuinigingen zal zetten, veerden de koersen in het laatste half uur op. De Dow-Jonesindex eindigde met een kleine winst van 4,24 punten op 12.878,28 punten. De S&P 500 zakte 0,1 procent en technologiegraadmeterNasdaq sloot vlak.

De Europese beurzen eindigden eerder op de dag met kleine verliezen. In Amsterdam zakte de AEX-index 0,2 procent tot 321,87 punten. De MidKap-index verloor 0,8 procent tot 523,56 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs gingen de beurzen 0,1 tot 0,3 procent achteruit.

De euro was woensdag voorbeurs 1,3178 dollar waard, tegen 1,3145 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 101,70 dollar per vat en Brentolie klom 0,7 procent tot 118,20 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen