ANP27 nov '12 09:23Aangepast op 27 nov '12 09:53

AEX opent met winst

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is dinsdag met winst geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen hoger. Het akkoord in Brussel over de verdere noodsteun aan Griekenland zorgde voor opluchting onder beleggers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,7 procent hoger op 333,22 punten. De MidKap-index klom 0,5 procent tot 519,15 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen 0,5 en 0,7 procent.

De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn het in de nacht van maandag op dinsdag eens geworden over een pakket aan maatregelen om de schuld van Griekenland houdbaar te maken op de lange termijn. Het land zal daardoor de eerder toegezegde noodsteun ontvangen.

Grootste stijger

Ook werd besloten om de rentes van Griekse leningen te verlagen en de looptijd van de leningen te verlengen. Daarnaast zullen landen winsten op leningen terugsluizen naar Griekenland en zal het land eigen schulden op gaan kopen.

Maritiem dienstverlener SBM Offshore was de grootste stijger in de AEX met een winst van 4,4 procent. Het aandeel profiteerde van een adviesverhoging door Barclays.

Overnamebod

Boskalis won 2,3 procent. De baggeraar, die maandag een overnamebod op Dockwise lanceerde, heeft zich al verzekerd van 61 procent van de aandelen van de maritiem dienstverlener.

Telecomconcern KPN was de grootste daler in de AEX met een min van 3,3 procent na een verlaging van het koersdoel door JPMorgan. Ook stelde kredietbeoordelaar Moody's in een rapport dat de Europese telecomconcerns het volgend jaar opnieuw moeilijk zullen krijgen.

De euro was 1,2975 dollar waard, tegen 1,2960 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 87,95 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 110,95 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen