ANP5 apr '12 11:28

Minder pinbetalingen bij nieuws over fraude

AMSTERDAM (AFN) - Consumenten betalen minder vaak met hun pinpas op dagen wanneer er iets in de krant staat over fraude met betaalpassen. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van DeNederlandsche Bank (DNB).

Gemiddeld daalt het aantal pinbetalingen met iets meer dan 2 procent op dagen wanneer kranten schrijven over betaalautomaatfraude, en met circa 3 procent wanneer het gaat over het zogeheten skimming bij geldautomaten.

Dat is een vorm van fraude met de betaalpas waarbij criminelen de pinpas kopiëren en op slinkse wijze de pincode bemachtigen met als doel de rekening te plunderen. De omvang van skimming is de afgelopen jaren sterk toegenomen.

Korte duur

Het effect van de berichtgeving op de pinbetalingen is van korte duur. Alleen op de publicatiedag neemt het aantal betalingen met de pas af; de dag erna zijn de meeste consumenten het bericht alweer vergeten.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maakte vorige maand bekend dat de schade van fraude in het betalingsverkeer vorig jaar is opgelopen tot 92 miljoen euro. In 2010 was dat nog 57 miljoen euro. De meeste fraude vond plaats door skimming.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen