ANP19 dec '12 21:47Aangepast op 19 dec '12 22:30

Obama zet Wall Street lager

EPA
EPA

NEW YORK (AFN) - De belangrijkste Amerikaanse beurzen zijn woensdag lager gesloten. Het dreigement van president Barack Obama dat hij het laatste voorstel van de Republikeinen voor de aanpak van de overheidsfinanciën zal tegenhouden met een veto, drukte op de stemming.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 0,7 procent lager op 13.251,97 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte 0,8 procent tot 1435,81 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq sloot 0,3 procent lager op 3044,36 punten.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt wellicht donderdag over het plan van de Republikeinse leider John Boehner, dat ervoor zorgt dat Amerikanen pas met een inkomen vanaf 1 miljoen dollar meer belasting gaan betalen. Volgens Obama is het plan slecht voor de middenklasse. Hij riep de Republikeinen op om samen met de Democraten naar een ,,redelijke oplossing'' te zoeken voor de patstelling.

Compromis

Als toch een compromis wordt bereikt, betekent dit dat de automatische bezuinigingen en lastenverzwaringen waarmee anders begin januari een begin zou worden gemaakt, niet doorgaan. Gevreesd wordt dat deze zogenoemde fiscal cliff het herstel van 's werelds grootste economie ernstig zal schaden.

Oracle stond in de schijnwerpers en won 3,7 procent. Zowel de winst als de omzet van het softwareconcern kwamen in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar boven verwachting uit. Oracle realiseerde een omzet van 9,11 miljard dollar en een winst van 2,58 miljard dollar.

Woningen

FedEx steeg 0,9 procent. De Amerikaanse pakketvervoerder heeft in het afgelopen kwartaal last gehad van de orkaan Sandy. Door die superstorm nam het vervoerde volume af en werden hogere kosten gemaakt.FedEx handhaafde wel zijn winstverwachting.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten in november op jaarbasis is uitgekomen op 861.000. Economen hadden in doorsnee voor november op 872.000 woningen gerekend.

De euro was maandag 1,3245 dollar waard, tegen 1,3265 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenbeurzen. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,8 procent tot 89,42 dollar per vat. Brentolie werd 1,2 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen