ANP24 dec '12 12:46

Gezant spreekt met Assad

Lakhdar Brahimi. EPA
Lakhdar Brahimi. EPA

DAMASCUS (ANP) - De speciale gezant van de VN voor Syrië, Lakhdar Brahimi, heeft maandag in Damascus gesproken met de Syrische president Bashar al-Assad. Brahimi zei dat hij hun standpunten heeft besproken over de manier waarop de crisis in het land zou moeten worden beëindigd. Hij noemde de toestand in Syrië zorgelijk. Assad zei elk initiatief te steunen dat uit is op ,,het welzijn van het Syrische volk en de soevereiniteit van Syrië beschermt''.

Het regime van de clan van Assad werd in 1970 gevestigd door Assads vader Hafez. De clan bestaat vooral uit militairen die tot de minderheid van de alawieten behoren. Alawieten hangen een sektarisch geloof aan, dat is afgeleid van de sjiitische islam. Naar schatting 77 procent van de Syrische bevolking bestaat uit soennieten.

De VN rapporteerde pas nog dat steeds meer wordt gevochten door buitenlandse jihadisten en dat de strijdende partijen steeds meer vanuit hun etnische of religieuze achtergrond handelen. Aanvankelijk leek het een strijd tussen voor- en tegenstanders van Assad.

In maart 2011 begon een golf van protest tegen zijn dictatoriale bewind. Die is inmiddels uitgelopen op een bloedige burgeroorlog.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen