ANP19 nov '12 10:53

ING in 2015 weer helemaal op eigen benen

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - ING betaalt de resterende 3 miljard euro aan staatssteun plus 1,5 miljard euro premie in vier termijnen van elk 1,125 miljard euro terug. De eerste termijn wordt eind deze maand overgemaakt, de laatste in mei 2015. Dat maakte de bank en verzekeraar maandag bekend.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem verwelkomde de overeenkomst. ,,Met dit akkoord is verzekerd dat de belastingbetaler wordt beloond voor de steun die zij ING in 2008 heeft gegeven'', aldus de bewindsman.

De regeling hoort bij een aangepast hervormingsplan waarvoor ING groen licht heeft gekregen van de Europese Commissie. ING moet reorganiseren omdat het in 2008 en 2009 staassteun ontving om de kredietcrisis door te komen. De bank en verzekeraar had echter moeite te voldoen aan een aantal van de eisen die Brussel stelde, waarop een aangepast plan werd ingediend.

Diepgravend onderzoek

De Europese Commissie heeft de afgelopen maanden diepgravend onderzoek gedaan naar dat aangepaste plan, en velde er maandag een positief oordeel over. Gezien de lastige marktomstandigheden mag ING langer doen over de afsplitsing van onder meer de Europese verzekeringstak, waar Nationale-Nederlanden onder valt.

ING wil de Europese verzekeringsactiviteiten apart naar de beurs brengen. Het krijgt nu tot eind 2015 de tijd om de helft af te stoten. Eind 2018 moet de verzelfstandiging zijn voltooid. De Aziatische en Amerikaanse activiteiten moeten uiterlijk eind 2016 helemaal zijn verkocht of verzelfstandigd.

Brussel heeft ook positief geoordeeld over het plan van ING om Westland Utrecht Bank, een onderdeel dat het tevergeefs heeft geprobeerd te verkopen, op te delen. De activiteiten worden voor een deel bij die van Nationale-Nederlanden Bank gevoegd, die samen met de verzekeringspoot wordt afgesplitst. Die operatie kost wel banen, maar hoe veel staat volgens ING nog niet vast.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen