ANP12 mrt '12 15:45Aangepast op 12 mrt '12 17:04

Beurzen nemen pauze

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beuren schommelden maandag rond de slotstanden van afgelopen vrijdag. Beleggers namen een pauze in afwachting van meer Amerikaanse macro-economische cijfers, die later in de week bekend worden gemaakt.

Volgens beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers was het een rustige beursdag met weinig nieuws en lage omzetten. ,,We hobbelen wat door. De tijd van de wilde koerssprongen op de beurzen is voorbij en dat is goed voor het vertrouwen'' aldus Plomp.

De AEX-index in Amsterdam noteerde met nog ruim een half uur handel te gaan 0,1 procent lager op 325,63 punten. De MidKap-index stond 0,2 procent hoger op 539,28 punten. De beurs in Parijs daalde 0,2 procent en Londen verloor 0,1 procent. Frankfurt noteerde onveranderd.

Chinees handelstekort

De stemming op de beurzen werd bij aanvang van de handel enigszins gedrukt door een groter dan verwacht Chinees handelstekort. Dit wakkerde de vrees aan voor een sneller dan verwachte afkoeling van de Chinese economie. De centrale bank van China liet echter doorschemeren dat er nog genoeg ruimte is om de kapitaaleisen voor de banken verder te versoepelen.

Volkswagen, Europa's grootste autoproducent, heeft vorig jaar alle records gebroken, qua autoverkopen, omzet en winst. Ook voor dit jaar voorziet het concern een verdere groei. Het aandeel daalde desondanks in Frankfurt 2,6 procent.

Grootste daler

Bodemonderzoeker Fugro was de grootste daler in de AEX met een verlies van 1,6 procent. Sterkste stijger was navigatiebedrijf TomTom met een winst van 4,4 procent.

In de MidKap was Nutreco de grootste stijger met een winst van 1,8 procent. Het diervoederbedrijf heeft het belang in de Braziliaanse joint venture Nutreco Fri-Ribe uitgebreid van 51 procent tot 97 procent.

Pharming

Pharming volgde op de voet met een plus van 1,2 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft een deel van een converteerbare obligatielening afgelost. Daarbij werden ruim 20,2 miljoen aandelen uitgegeven aan obligatiehouders.

Verzekeraar Delta Lloyd was de grootste daler met een min van 1,8 procent na een adviesverlaging door Credit Suisse. Technisch dienstverlener Imtech zakte 0,2 procent na de aankondiging van de overname van de Turkse branchegenoot AE Arma-Elektropanç.

Glencore

In Londen noteerde Glencore 0,3 procent hoger. De Zwitserse grondstoffenhandelaar heeft volgens de krant Sunday Telegraph een bod van 3,5 miljard pond (4,2 miljard euro) uitgebracht op de Canadese graanhandelaar Viterra.

De euro was 1,3145 dollar waard, tegen 1,3110 aan het einde van de handel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 106,29 dollar per vat en Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 125,04 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen