ANP11 dec '12 08:00Aangepast op 11 dec '12 08:40

'Amsterdamse beurs begint vlak'

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam begint dinsdag waarschijnlijk vlak. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Beleggers koesteren een sprankje hoop dat de Amerikaanse politici een akkoord weten te bereiken over de aanpak van het begrotingstekort en de 'fiscal cliff' kan worden afgewend. Daarnaast wordt gewacht op de Amerikaanse centrale bank, die later op de dag begint met een tweedaagse beleidsvergadering.

,,De AEX opent nagenoeg onveranderd. De eindejaarsstilte lijkt al te zijn ingetreden op de beurzen en de volumes lopen sterk terug. De markt is in slaap gesust en wil rond de hoogtepunten het jaar uit. Er gebeurt heel weinig en het is wachten op groot nieuws over bijvoorbeeld een oplossing van de begrotingsproblemen in de VS", aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

DE Master Blenders 1753 (DEMB) zal naar verwachting in de belangstelling staan. Het koffie- en theebedrijf maakte maandag nabeurs bekend dat topman Michiel Herkemij aan het eind van het jaar vertrekt vanwege een verschil van mening met de commissarissen. Volgens een woordvoerder wilden de commissarissen veranderingen sneller doorvoeren dan Herkemij dat wilde.

Fiscal cliff

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten wisten dinsdag overwegend kleine winsten te boeken. De Nikkei in Tokio sloot daarentegen 0,1 procent lager. Winstnemingen onder de sterk gestegen Japanse exportbedrijven en koersverliezen onder de elektriciteitsbedrijven wogen op het sentiment.

De effectenbeurzen in New York sloten maandag hoger. De uitslagen bleven beperkt door de aanhoudende zorgen over de zogenoemde 'fiscal cliff'. De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent hoger op 13.169,88 punten. De brede S&P 500 steeg 0,48 punt tot 1418,55 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 0,3 procent tot 2986,96 punten.

Italië

De Europese beurzen wisten maandag kort voor het slot van de handel nipt in de plus te belanden. De stemming bleef wel terughoudend door de bezorgdheid over de politieke toekomst van Italië. De Italiaanse beurs ging 2,2 procent omlaag nadat premier Mario Monti dit weekeinde had aangegeven nog deze maand op te stappen.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,1 procent hoger op 342,91 punten. Daarmee overtrof de hoofdindex voor de vierde dag op rij de hoogste slotstand van het jaar. De MidKap-index daalde 1,1 procent tot 527,40 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,2 procent.

De euro noteerde dinsdag voor opening van de aandelenmarkten 1,2951 dollar, tegen 1,2930 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 85,73 dollar per vat. Ook Brentolie werd 0,2 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen