ANP22 nov '12 08:03

'Hogere opening AEX'

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam zal donderdag hoger openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met winsten beginnen. De Europese aandelenmarkten varen donderdag op eigen kompas aangezien Wall Street gesloten zal blijven vanwege Thanksgiving Day.

,,De AEX begint 1 tot 2 punten hoger in navolging van de kleine koerswinsten op Wall Street. Een negatieve reactie op het uitstel van een akkoord over verdere steun aan Griekenland is uitgebleven. Daarnaast zorgt de wapenstilstand in de Gazastrook voor enige rust op de markten. Het zal vandaag naar verwachting ook rustig blijven aangezien de beurzen in de VS gesloten zijn", aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

SNS Reaal zal mogelijk in de belangstelling staan nadat Moody's liet weten zijn oordeel over de kredietwaardigheid van de bank en verzekeraar mogelijk te verlagen. Moody's wijst op de aanhoudende problemen op de vastgoedmarkt, die SNS Reaal in de toekomst met verliezen kunnen opzadelen. Volgens de kredietbeoordelaar groeit de kans dat SNS steun van buitenaf nodig heeft om die verliezen te doorstaan en zijn solvabiliteit te behouden.

Optimisme

In het Verre Oosten gingen de beurzen donderdag omhoog. De Nikkei in Tokio zette de opmars voort en klom 1,6 procent tot het hoogste slotniveau in ruim een halfjaar. De stijging werd wederom aangevoerd door de grote Japanse exportbedrijven, die bleven profiteren van een goedkopere yen. Een positief industriecijfer uit China zorgde eveneens voor optimisme.

Uit cijfers van de Britse bank HSBC bleek dat de activiteit van de Chinese industrie in november voor het eerst sinds ruim een jaar weer tekenen van groei vertoont. De inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie steeg in november tot 50,4. Het is de eerste keer sinds oktober vorig jaar dat de index de grens van 50, die het verschil aangeeft tussen groei en krimp, overstijgt.

Plusjes

Op de Amerikaanse aandelenmarkten stonden woensdag bij het slot bescheiden plusjes op de koersenborden. Beleggers bleven voorzichtig bij gebrek aan voortgang in een aantal belangrijke dossiers die boven de markt hangen, zoals Griekenland en de dreigende 'fiscal cliff' in eigen land.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent hoger op 12.836,89 punten. De breder samengestelde S&P 500 won 0,2 procent tot 1391,03 punten en technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,3 procent tot 2926,55 punten.

Euro

De belangrijkste graadmeters op de Europese aandelenmarkten kwamen eerder op de dag ook nauwelijks van hun plaats. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,1 procent hoger op 326,41 punten. De MidKap eindigde nagenoeg onveranderd op 508,73 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tussen de 0,1 en 0,4 procent omhoog.

De euro was donderdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,2844 dollar waard, tegen 1,2820 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 87,54 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 110,83 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen