ANP3 apr '12 09:05

Ouders gaan dokken voor vandalisme kind

Coskun Çörüz. ANP
Coskun Çörüz. ANP

DEN HAAG (ANP) - Kinderen die spiegels van auto's trappen, bushokjes vernielen of graffiti spuiten, zadelen hun ouders voortaan op met een flinke kostenpost. Tenminste, als het aan CDA-Kamerlid Coskun Çörüz ligt. Hij dient deze week een initiatiefwet in die ervoor moet zorgen dat slachtoffers de schade kunnen verhalen op ouders.

Çörüz bevestigde dinsdag berichtgeving daarover in het AD. De schade die kinderen tot 14 jaar veroorzaken, wordt tot nog toe gedekt door de verzekering. Zijn kinderen tussen de 14 en 18 jaar, dan staan slachtoffers van vandalisme vaak met lege handen, aldus Çörüz. Om hen meer kans te geven op een vergoeding, moeten de regels volgens de CDA'er worden aangepast.

,,Als een kind zelf de schade kan vergoeden, is de kwestie meteen afgedaan. Zo niet, dan kan een slachtoffer naar de ouders'', stelt Çörüz. De ouders kunnen het geld dan weer verhalen op hun kind. ,,Hoe en wanneer ze dat doen laat ik aan hen'', stelt Çörüz. Hij kan zich voorstellen dat bijvoorbeeld zakgeld wordt ingehouden of dat een vakantie voor een kind niet wordt betaald.

De CDA'er weet niet precies hoeveel schade er door kinderen tussen de 14 en 18 jaar opzettelijk wordt veroorzaakt. ,,Maar het gaat om miljoenen'', denkt hij. Çörüz verwacht dat hij in de Tweede Kamer voldoende steun zal krijgen voor zijn plannen. ,,Anders was ik er niet aan begonnen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen