ANP15 aug '12 07:53Aangepast op 15 aug '12 08:31

'Amsterdamse beurs opent lager'

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam opent woensdag naar verwachting lager. Ook de andere Europese aandelenbeurzen zullen met verliezen beginnen. Koerverliezen in Azië en een late terugval op Wall Street zorgen voor een voorzichtige stemming op de Europese markten.

,,De AEX opent ongeveer 1 punt lager in navolging van de negatieve stemming op de Aziatische beurzen. De beweeglijkheid en de volumes op de beurzen zijn echter laag. Er gebeurt niet zoveel en het zal naar verwachting de hele week rustig blijven'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Markets Netherlands.

KPN kondigde aan de pogingen om de Belgische dochteronderneming Base te verkopen te staken. Door de problemen op de financiële markten is het volgens het telecomconcern niet mogelijk om een goede prijs te krijgen voor Base.

Vakantieperiode

In het Verre Oosten lieten de beurzen woensdag verliezen zien. De Nikkei in Tokio sloot 0,1 procent in de min. Koerswinsten onder de Japanse exportbedrijven wogen daarbij niet op tegen verliezen in de bankensector. Vanwege de vakantieperiode waren de omzetten op de beurs echter zeer laag.

In New York hielden de graadmeters dinsdag nauwelijks de voeten droog. De stemming was bij het begin van de handel nog goed door sterker dan verwachte cijfers over detailhandelsverkopen en meevallende bedrijfscijfers. In de middaghandel werden beleggers echter steeds voorzichtiger.

Steunmaatregelen

De Dow-Jonesindex sloot vlak op 13172,14 punten. De brede S&P 500 eindigde eveneens vlak op 1403,93 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 0,2 procent tot 3016,98 punten.

De Europese beurzen sloten eerder op de dag wel met winst. De stemming werd gesteund door sterker dan verwachte cijfers over de Amerikaanse economie. Ook hielden economische cijfers uit de eurozone de deur open voor meer steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB).

Euro

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,5 procent hoger op 332,89 punten. De MidKap-index klom 0,3 procent tot 502,22 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tussen 0,6 en 0,9 procent.

De euro was woensdag voorbeurs 1,2330 dollar waard, bijna evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 93,30 dollar per vat. Brentolie zakte eveneens 0,1 procent, tot 113,91 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen