ANP24 dec '12 17:44

'Drukte van jewelste aan vooravond Kerstmis'

DEN HAAG (ANP) - Net als vlak voor Sinterklaas was er in de Nederlandse winkelstraten maandag weinig van de economische crisis te merken. Veel mensen waren op pad om de laatste inkopen te doen voor Kerstmis.

Detailhandel Nederland rekent erop dat het verwachte record van 790 miljoen euro aan extra omzet in de kerstperiode zeker is behaald, zo liet de winkeliersvereniging maandag weten. Vooral parfum, jurkjes, elektronica, herenkleding en sieraden vlogen als warme broodjes over de toonbank, zegt een woordvoerder. Hij wijst erop dat veel zaken maandagmorgen speciaal vroeger open zijn gegaan om de toestroom van klanten aan te kunnen.

Een woordvoerster van V&D vertelt dat in veel van haar winkels de hele dag lange rijen bij de kassa's stonden. Ook bij La Place, de restaurantketen van het warenhuis, was het druk, omdat mensen daar hun kerstmenu-bestellingen konden ophalen.

Voor de supermarkten zat het zwaartepunt er zondag al op; alleen mensen die nog wat vergeten waren of een bepaald product vers wilden aanschaffen, begaven zich maandag nog naar de winkel. Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) hebben de meeste mensen hun gourmetschotel en andere kerstinkopen afgelopen weekend al aangeschaft. Op zaterdag bezochten naar schatting zo'n 5,2 miljoen mensen een supermarkt, 30 procent meer dan normaal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen