ANP24 aug '12 13:39Aangepast op 24 aug '12 15:31

Merkel: Grieken doen hun uiterste best

EPA
EPA

BERLIJN (AFN) - Duitsland is ervan overtuigd dat Griekenland al het mogelijke doet om zijn financiële problemen op te lossen. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel vrijdag gezegd na een onderhoud met de Griekse premier Antonis Samaras.

Merkel wil dat Griekenland binnen de eurozone blijft. ,,Dit bepaald de richting van al onze discussies, omdat we weten dat de euro meer is dan alleen een munt. Het is een idee'', zei ze.

Het gesprek met Samaras was volgens Merkel een goed begin, maar zij zei ook dat er nog veel werk te verzetten valt. Samaras zei dat Griekenland zich aan zijn afspraken zal houden. Hij liet verder weten er zeker van te zijn dat het volgende rapport van de trojka van EU, ECB en IMF aantoont dat de nieuwe Griekse regering snel resultaten boekt.

Een kans

De Griekse premier voegde er wel aan toe dat Griekenland een kans nodig heeft om weer te groeien. Hij zei dat zijn land niet om meer hulp vraagt, maar wel om ademruimte. Eerder deze week bleek al dat de Grieken graag langer de tijd willen om hun hoge begrotingstekort terug te dringen.

Merkel sprak een dag eerder met de Franse president François Hollande, met wie Samaras op zijn beurt zaterdag een onderhoud heeft. Beide leiders zijn het erover eens dat er geen besluiten kunnen worden genomen over Griekenland voordat de trojka weer verslag heeft uitgebracht. Merkel zei dat de Grieken erop kunnen rekenen dat Duitsland niet prematuur zal oordelen.

Gerelateerde artikelen