ANP27 aug '12 08:24

Japanse beurs sluit hoger

TOKIO (AFN) - De beurs in Tokio begon maandag met een kleine winst aan de nieuwe handelsweek. Net als in New York en Europa werd de stemming gesteund door de hoop op nieuwe steunmaatregelen van de centrale banken. De Nikkei eindigde 0,2 procent hoger op 9085,39 punten.

Het noodlijdende elektronicabedrijf Sharp won 2,6 procent. Volgens de krant Yomiuri zal het Taiwanese bedrijf Hon Hai Precision Industry deze maand akkoord gaan met het oorspronkelijke plan om een belang te nemen van 9,9 procent in de Japanse tv-fabrikant. Ook Olympus stond in de belangstelling na de bekendmaking van de verkoop van de activiteiten op het gebied van mobiele telefonie. Het aandeel van de door een boekhoudschandaal getroffen cameramaker steeg 4,4 procent.

Elders in het Verre Oosten lieten de beurzen kleine verliezen zien. De stemming werd gedrukt door koersverliezen in China, waar de hoop op agressieve stimuleringsmaatregelen van de overheid afnam. In Hongkong daalde de Hang Seng-index 0,4 procent en de All Ordinaries in Sydney zakte 0,1 procent. De Kospi in Seoul verloor 0,1 procent. Samsung zakte 7,5 procent na de gevoelige juridische nederlaag in de VS. Een Amerikaanse jury besloot dat de Zuid-Koreaanse elektronicagigant wegens patentschending een miljard dollar boete moet betalen aan aartsrivaal Apple.

Gerelateerde artikelen