ANP29 jan '12 08:23Aangepast op 29 jan '12 09:36

Betogers Occupy opgepakt in Oakland

EPA
EPA

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse politie heeft zaterdag meer dan 200 mensen gearresteerd die meededen aan een Occupy-protest in Oakland in de staat Californië. De demonstranten werden door de agenten tegengehouden toen zij onder meer probeerden een conferentiecentrum en het stadhuis binnen te vallen.

Volgens de politie raakten drie agenten en een betoger gewond, werden politiewagens beschadigd en winkelruiten ingegooid. ,,De agenten zijn bekogeld met flessen, metalen stangen, stenen, spuitbussen, zelfgemaakte explosieven en brandende fakkels'', aldus een zegsman. Er werd traangas ingezet om de meer dan duizend demonstranten uit elkaar te jagen.

De betogers kondigden eerder een 'festival van de opstand' aan voor het weekend. Ze wilden het conferentiecentrum bezetten om daar daklozen onder te brengen. ,,1 procent van de mensen heeft al deze lege gebouwen, terwijl er zoveel daklozen zijn'', lichtte een betoger toe. Bij het stadhuis staken de demonstranten een Amerikaanse vlag in brand.

Het protest in Oakland is een afsplitsing van Occupy Wall Street, dat in september begon met protesteren tegen economische ongelijkheid en de macht van de financiële sector. De actie vond navolging op veel andere plekken in de VS en de rest van de wereld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen