ANP29 apr '12 10:24

Sportzomer wordt Olympiade voor media

RIJSWIJK (ANP) - Ze dribbelen op en neer, rekken alvast figuurlijk de spieren. Sportverslaggevers zijn bezig met de warming-up voor de komende sportzomer. Het wordt druk voor de media, ,,maar daar leven we voor.'' En het is goed voor de omzet.

De Panorama EK-Special ligt al sinds begin april in de schappen, maar officieel begint het grote feest pas over zes weken. Dan wordt het Europees Kampioenschap Voetbal in Polen en Oekraïne afgetrapt. Daarna gaat het door met de Tour de France en vier dagen nadat de gele trui in Parijs is aangekomen, kunnen de verslaggevers alweer naar Londen voor de Olympische Zomerspelen.

,,De sportzomer, dat is voor de NOS negen weken topsport op radio, tv én internet’’, vertelt hoofdredacteur NOS Sport Maarten Nooter. ,,Dat betekent dat wij ook moeten pieken, op locatie en in Hilversum.'' Wat de NOS precies gaat doen en welke gasten er in de studio worden ontvangen, houdt Nooter nog even geheim. Maar ,,kijkers en luisteraars kunnen zich verheugen op honderden uren radio en televisie. En allemaal live.''

Familie

Ook RTL zal de sportzomer verslaan met dagelijkse uitzendingen. 'VI Oranje’ (EK Voetbal), 'Tour du Jour’ (Tour de France) en 'De Spelen’ (Olympische Spelen) worden vanaf 4 juni uitgezonden onder de overkoepelende titel 'RTL Viert de Zomer'. In tegenstelling tot voorgaande jaren worden de sportprogramma's komende zomer niet uitgezonden op mannenzender RTL7 maar op het meer familievriendelijke RTL4. Erland Galjaard, Programma Directeur RTL Nederland: ,,Sport zal deze zomer de boventoon voeren, niet alleen bij de sportliefhebber maar ook bij de hele familie.''

Van dit effect maken ook de dagbladen gebruik. Het Algemeen Dagblad (AD) ziet de cijfers van de losse verkoop stijgen tijdens grote sportevenementen. Het is dan ook hét moment om nieuwe lezers te trekken. Dat doet de krant bijvoorbeeld door middel van speciale abonnementenacties toegespitst op de sportzomer.

Coen en Sander

Chef AD Sportwereld Alexander van Eenennaam heeft er zin in. ,,Het wordt een zware zomer, maar daar leven we voor.'' Op de redactie van het AD zijn de voorbereidingen in volle gang. In de aanloop van het EK Voetbal brengt de krant alvast een voetbalglossy uit. Tijdens het toernooi hebben ze een speciale columnist. ,,Het is een voetbalster van de afgelopen 20 jaar, maar wie het precies is, blijft nog even een verrassing'', aldus Van Eenennaam.

Ook de redactie van NuSport heeft het een en ander in petto, zij sturen een grote delegatie sportverslaggevers naar Oekraïne en Polen. ,,Lezers van het NuSport Magazine en van nusport.nl kunnen via internet vragen stellen aan de verslaggevers ter plekke’’, aldus Anne Joldersma, sportverslaggever bij NuSport. Met quizzen en prijsvragen betrekt NuSport de lezers nog meer bij de sportevenementen.

Voor de radiozender 3FM vertrekken Coen Swijnenberg en Sander Lantinga van De Coen en Sander Show voor het EK naar Oekraïne. Daar doen zij zeven dagen per week verslag vanuit de fanbase van Oranje, weet een woordvoerster. ,,Het gaat daarbij niet alleen om voetbal maar meer om het EK als geheel. De sfeer op het oranjeplein komt uitgebreid aan bod.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen