ANP14 aug '12 07:58Aangepast op 14 aug '12 11:15

Forse winstdaling Van Lanschot

AMSTERDAM (AFN) - Van Lanschot heeft in de eerste helft van dit jaar de nettowinst met 87 procent zien kelderen tot 5,7 miljoen euro. Dat meldde de bank dinsdag. Exclusief eenmalige lasten kwam het resultaat uit op 16 miljoen euro, nog altijd een afname met bijna twee derde ten opzichte van een jaar eerder.

Het verslechterende economische klimaat dwong Van Lanschot in het eerste halfjaar tot hogere voorzieningen voor slechte kredieten. Zolang het herstel van de economie uitblijft, blijven die voorzieningen op een hoog niveau, aldus de bank. Ook de onrust op de financiële markten drukte de winst omdat cliënten terughoudend zijn met beleggen. De inkomsten namen ten opzichte van de eerste helft van 2011 met 7 procent af tot 272,7 miljoen euro.

Van Lanschot is naar eigen zeggen goed op weg om het kostenniveau te verlagen tot de beoogde 380 miljoen euro. In de eerste helft van 2012 verdwenen ruim 100 banen. Keerzijde is dat ook reorganisatiekosten de winst drukten. De komende 2 jaar gaan nog 200 arbeidsplaatsen verloren.

Schuldencrisis

Volgens topman Floris Deckers zijn de resultaten nog niet op het niveau van een jaar geleden, maar is ten opzichte van de tweede helft van 2011 wel sprake van herstel. Dat komt mede doordat de situatie op de financiële markten stabieler is. ,,Het is wat voorspelbaarder geworden'', zei Deckers tegen het ANP.

Toch blijft de schuldencrisis volgens de topman zijn stempel drukken op de hele branche. ,,Het Europadossier werkt verlammend op financiële instellingen'', zei hij. Over de ontwikkeling van de kredietvoorzieningen wilde Deckers geen concrete uitspraken doen. ,,Maar als ik naar de boze buitenwereld kijk, verwacht ik dat die de komende 12 maanden op een hoog niveau blijven.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen