ANP4 sep '12 16:59

ILO: jeugdwerkloosheid industrielanden daalt

GENEVE (AFN) - De jeugdwerkloosheid in de ontwikkelde landen zal de komende jaren licht dalen. Dat zegt de internationale arbeidsorganisatie ILO in een dinsdag gepubliceerd rapport. Wereldwijd stijgt de werkloosheid onder jongeren echter wel licht.

Volgens de ILO komt in 2017 het aantal jongeren tussen de 15 en 24 jaar dat geen werk heeft uit op 15,6 procent in de geïndustrialiseerde wereld. Nu is dat circa 17,5 procent. Er blijft daarbij een groot verschil bestaan tussen landen. In Spanje ligt de jeugdwerkloosheid nu op ruim 50 procent, terwijl in Duitsland minder dan 10 procent van de jongeren thuis zit.

De ILO denkt niet dat de komende jaren er meer banen bijkomen, maar dat steeds meer jongeren zich afkeren van de officiële arbeidsmarkt omdat er simpelweg te weinig kans is op werk. Zij worden dan niet meegenomen in de cijfers, waardoor die gunstiger uitvallen. De ILO wijst er ook op dat in 2007, voordat de financiële crisis uitbrak, slechts 12,5 procent van de jongeren in de geïndustrialiseerde wereld zonder baan zat.

Wereldwijd is nu 12,7 procent van de mensen tussen 15 en 24 jaar werkloos. Dat percentage zal tegen 2017 licht stijgen tot 12,9 procent, onder meer als gevolg van het negatieve effect van de Europese schuldencrisis op landen buiten Europa.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen