ANP23 jan '12 23:27

'Griekse schuldendeal pas in februari'

BRUSSEL (ANP) - De Griekse onderhandelaars geven zich nog drie weken de tijd om met financiële instellingen een akkoord te sluiten over afschrijvingen op nieuw Grieks staatspapier. Rond 13 februari moet er een deal zijn. Dat meldden bronnen van het Griekse ministerie van Financiën maandag. Afgelopen weekeinde liepen de onderhandelingen stuk.

Een akkoord over de afschrijving van zo'n 100 miljard euro aan Griekse schulden is een voorwaarde voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie om Griekenland van nieuwe financiële hulp te voorzien. De kwijtschelding is bedoeld om Griekenland uitzicht te geven op een houdbare schuldenlast. Het IMF vreest dat een te hoge rente op de nieuwe obligaties dat doel in de weg staat. Over de rente konden de onderhandelende partijen het nog niet eens worden.

De banken, verzekeraars en hedgefondsen die worden gevraagd om een groot deel van hun Griekse vorderingen af te schrijven, zouden hebben ingestemd met een rente van gemiddeld 4 procent op de schulden die overblijven. De onderhandelaar namens de banken, Charles Dallara, liet zondagavond weten dat de private partijen hun ,,beste voorstel'' hebben gedaan. Het is nu aan het IMF en de EU om te bepalen of ze met de deal kunnen instemmen, stelde hij.

Verplichtingen

Zonder nieuwe hulpleningen komt Griekenland in acute geldnood. Het land moet in maart 14,5 miljard euro aan uitstaande schulden aflossen, maar zal zonder extra steun niet aan die verplichting kunnen voldoen.

Eurocommissaris Olli Rehn (Economische Zaken) zei maandag nog goede hoop te hebben dat partijen nog deze week overeenstemming bereiken. ,,Ik heb er vertrouwen in dat we de onderhandelingen spoedig kunnen afronden, bij voorkeur in de loop van deze week.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen