ANP20 aug '12 16:27Aangepast op 20 aug '12 16:55

Bundesbank blijft tegen schuldaankopen ECB

FRANKFURT (AFN) - De Duitse centrale bank blijft gekant tegen het opkopen van staatsleningen van zwakke eurolanden door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat schrijft de Bundesbank in zijn maandag verschenen maandelijkse bulletin.

Volgens de Bundesbank brengen die aankopen aanzienlijke risico's met zich mee voor de stabiliteit van het systeem. ,,Besluiten over een mogelijke bredere verdeling van kredietrisico's moeten via overheden en parlementen lopen, en niet via de balansen van centrale banken'', aldus de Duitse centrale bank.

ECB-president Mario Draghi heeft erop gezinspeeld dat de ECB weer kan beginnen met het opkopen van staatsleningen van Italië en Spanje om zo de hoge rentes op die leningen te drukken. De Bundesbank is echter van mening dat dit neerkomt op het financieren van overheden door de ECB en dat druist in tegen de Europese wetten.

Strenge eisen

De ECB heeft tussen mei 2010 en begin dit jaar voor circa 210 miljard euro aan staatsleningen van zwakke eurolanden gekocht. Draghi zei begin deze maand dat dit programma kan worden herstart, maar dan moeten die landen wel eerst officieel om steun van de Europese noodfondsen vragen. Aan de steun worden dan strenge eisen gesteld.

De Bundesbank zei verder dat de Duitse economie, de grootste van Europa, in de tweede helft van dit jaar kan verzwakken. Volgens de centrale bank zijn Duitse bedrijven aanzienlijk pessimistischer geworden over hun vooruitzichten en wordt al geruime tijd minder geïnvesteerd, onder druk van een afzwakkende export naar andere eurolanden.

Ook gaf de centrale bank aan dat het vertrouwen in de Duitse staatsfinanciën weliswaar een belangrijke stabiliserende factor in de schuldencrisis is, maar wel zijn grenzen kent.

Gerelateerde artikelen