ANP12 feb '12 23:41

Zambia wint Afrika Cup na strafschoppen

EPA
EPA

LIBREVILLE (ANP) - Zambia heeft zondagavond verrassend de Afrika Cup gewonnen. Het land nam in de finale de strafschoppen beter dan de sterren van Ivoorkust: 8-7. Na 120 minuten voetbal was de stand 0-0 in Libreville, de hoofdstad van Gabon.

Stoppila Sunzu was de held van de natie in de strafschoppenserie. Hij benutte de beslissende penalty na de misser van Gervinho. Kolo Touré (Ivoorkust) en Rainford Kalaba (Zambia) faalden daarvoor vanaf 11 meter. De Ivoriaanse Vitesse-spits Wilfried Bony was wel trefzeker.

Beide aanvoerders waren voor de spannende ontknoping het dichtst bij een doelpunt. Didier Drogba schoot in de 70e minuut een penalty over het doel namens Ivoorkust. Zambiaan Christopher Katongo trof in de beginfase van de verlenging van dichtbij de paal.

Het is de eerste keer dat Zambia zich laat kronen tot het beste team van Afrika. Libreville is een bijzondere plaats in de voetbalgeschiedenis van het land. In 1993 kwam bijna de complete nationale voetbalploeg daar om bij een vliegtuigongeluk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen