ANP7 aug '12 09:50Aangepast op 7 aug '12 10:12

Krimp in de industrie

DEN HAAG (AFN) - De productie in de industrie krimpt. Deze is in juni onder het niveau terechtgekomen van voor het uitbreken van de kredietcrisis in 2008. Per dag produceerde de industrie in juni gemiddeld 2 procent minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In mei lag de gemiddelde dagproductie nog gelijk aan die in 2011. Ook de omzet daalt. In juni behaalde de industrie 3 procent minder omzet ten opzichte van een jaar eerder.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau Statistiek (CBS). De omzetgroei werd het afgelopen jaar geleidelijk aan steeds kleiner en is in mei omgeslagen in krimp. In juni is, net als in de voorgaande maand, de omzet meer afgenomen op de binnenlandse markt dan op de buitenlandse markt. Terwijl dit jaar in juni de samenstelling van de werk- en feestdagen gunstiger was dan in dezelfde maand in 2011.

Vrijwel alle branches hebben in juni minder omzet geboekt dan vorig jaar. In de voedings- en genotsmiddelenindustrie en in de basismetaal- en metaalproductenindustrie was het omzetverlies het grootst. In deze sectoren lag volgens het CBS ook de productie fors lager dan een jaar eerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen