ANP13 dec '12 13:12

Exacte oorzaak helicrash blijft onduidelijk

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Het blijft onduidelijk waardoor een helikopter in juni 2010 op de Maasvlakte neerstortte. Mogelijk heeft een manoeuvre van de piloot een rol gespeeld. Maar het kan ook zo zijn dat een passagier met zijn voeten een van de pedalen heeft aangeraakt of dat een losliggend voorwerp onder die pedalen is terechtgekomen. De helikopter was namelijk uitgerust met een dubbele bediening.

Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een donderdag verschenen rapport. De raad noemt een technische of medische oorzaak onwaarschijnlijk.

De helikopter maakte een fotovlucht boven de Maasvlakte, waar in het kader van de start van de Tour de France in Rotterdam een wielerronde werd verreden. Aan boord waren de piloot, drie fotografen en een medewerker van de organisatie. Vier van hen overleefden de crash niet.

Volgens de onderzoeksraad maakte de helikopter vlak voor de crash een snel draaiende beweging, die niet werd gestopt. Daarna kwam de helikopter in een snelle daling terecht. Dat laatste laat zich mogelijk verklaren doordat de hoofdrotorbladen van de helikopter in turbulente lucht komen, die de ze zelf hebben opgewekt. De rotorbladen verliezen daardoor aan draagkracht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen