ANP11 mei '12 18:21Aangepast op 11 mei '12 19:07

Abvakabo kraakt plan nieuwe vakbeweging

ZOETERMEER (AFN) - De voorstellen voor de nieuwe vakbeweging zoals die er nu liggen zijn ,,volstrekt onvoldoende'' voor de Abvakabo FNV. Dat schrijft het bestuur van de FNV-bond in de publieke sector vrijdag in een notitie aan de leden. Volgens het bondsbestuur zijn ,,essentiële aanpassingen noodzakelijk'' in de plannen die eerste kwartiermaker Jetta Klijnsma 1 mei heeft gepresenteerd, om ja te kunnen zeggen tegen deelname aan de nieuw op te richten vakbeweging.

Waarnemend voorzitter en vicevoorzitter Corrie van Brenk van de Abvakabo zei vrijdag dat haar bestuur het nodig vindt om ,,krachtig te zeggen'' welke aanpassingen noodzakelijk zijn. De vakbond voor ambtenaren en personeel in de zorg vreest dat het plan van Klijnsma en haar vier collega-kwartiermakers anders leidt tot ,,een onderling verdeelde vakbeweging´´ van allerlei verschillende bonden per beroepsgroep en sector.

De Abvakabo hekelt ook het plan om voorzitters van de verschillende bonden zitting te geven in het ledenparlement. ,,De leden moeten het voor het zeggen hebben, niet de voorzitters van allerlei losse verenigingen. Wij vinden dus dat het parlement enkel en alleen uit leden moet bestaan. Bovendien moet het ledenparlement een sterkere zeggenschap hebben over de inzet van geld en middelen van de vakbeweging'', aldus Van Brenk.

Versnippering

Voorzitter Henk van der Kolk van de grootste FNV-bond, Bondgenoten, had 1 mei met Van Brenk direct al gewaarschuwd voor versnippering. Maar de toon van Bondgenoten is vrijdag in een notitie voor de leden positiever dan de Abvakabo. De bond ,,is bereid zich in sectoren op te splitsen'' in De Nieuwe Vakbeweging (DNV) als leden ook echt het laatste woord krijgen via het ledenparlement.

Maar Bondgenoten waarschuwt ook: ,,De vakbeweging zou de werkgevers, Bernard Wientjes (VNO-NCW) voorop, geen groter cadeau kunnen geven dan door zich nu in een verlammend, tijdrovend reorganisatieproces te storten.'' Om de overgang goed te laten verlopen, wil de FNV-bond wel eerst in zijn geheel over naar de nieuwe vakbeweging om vervolgens toe te werken naar ,,herkenbare sectoren en beroepsgroepen'' binnen één vakbeweging.

Zowel Bondgenoten als Abvakabo houdt 30 mei een congres met de leden over de plannen voor de nieuwe vakbeweging.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen