ANP21 aug '12 15:54Aangepast op 21 aug '12 16:54

Beurzen hervatten klim

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen wisten dinsdag de klim van de afgelopen weken te hervatten. De graadmeters herstelden daarmee van de koersverliezen van een dag eerder. De hoop dat de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese politieke leiders maatregelen zullen nemen om de crisis te bestrijden, bleef zorgen voor optimisme onder beleggers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,8 procent hoger op 336,55 punten. De MidKap-index klom 0,8 procent tot 519,01 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 1,2 procent. De Europese aandelenindices zijn sinds eind juli tussen 10 en 15 procent gestegen door de belofte van ECB-president Mario Draghi om de euro te redden.

Een succesvolle Spaanse obligatieveiling stelde beleggers gerust. Spanje haalde bijna 4,5 miljard euro op met staatsleningen met looptijden van 12 en 18 maanden en betaalde daarvoor minder rente. De lagere rente is het gevolg van speculatie onder beleggers dat de ECB in actie zal komen om de hoge rentes die Spanje en Italië moeten betalen omlaag te brengen.

SBM Offshore

In de AEX was dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore de grootste daler met een min van 0,9 procent. Het Poolse energiebedrijf Lotos maakte bekend circa 240 miljoen euro te hebben afgeschreven op het Noorse Yme-project. Lotos heeft een belang van 20 procent in Yme, dat al jaren een hoofdpijndossier is voor SBM. Lotos verwacht dat Yme pas in het derde kwartaal van 2015 gaat produceren.

PostNL ging aan kop met een winst van 4,6 procent. Bank en verzekeraar ING volgde met een koerswinst van 3,7 procent. In de MidKap stond technisch dienstverlener Imtech bovenaan met een plus van 3,6 procent. Bouwbedrijf BAM verloor 3,1 procent en was daarmee de grootste daler.

Siemens

In Frankfurt klom Siemens 1,1 procent. Bij het Duitse technologieconcern zouden volgens de zakenkrant Börsen Zeitung de komende tijd duizenden ontslagen kunnen vallen, met name in Europese landen. Intern wordt al overleg gevoerd over de banenreductie en in oktober of november zou er een officiële aankondiging worden gedaan.

In Londen won Glencore 1,6 procent. De grondstoffenhandelaar zag de winst in de eerste helft van het jaar met 26 procent dalen. Glencore meldde verder geen veranderingen wat betreft het bod op mijnbouwer Xstrata, dat in de gevarenzone is gekomen. Xstrata en Glencore bereikten in februari al een akkoord om samen te gaan. Qatar, de op een na grootste aandeelhouder van Xstrata, wil echter een hoger bod van Glencore.

De euro zat in de lift en was 1,2470 dollar waard, tegen 1,2345 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,4 procent tot 97,35 dollar per vat en Brentolie werd 1,3 procent duurder op 115,20 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen