ANP23 nov '12 17:49

Hoger slot van positieve beursweek

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn vrijdag voor de vijfde dag op rij hoger gesloten. Na een van de slechtste handelsweken in maanden, vorige week, zorgde technisch herstel en positief nieuws uit de Verenigde Staten deze week voor een opleving.

Vrijdag bleven de omzetten laag vanwege een verkorte handelsdag op de Amerikaanse beurzen. Ook werd gewacht op de onderhandelingen over Griekenland, die maandag worden voortgezet.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,2 procent (3,80 punten) hoger op 331,50 punten. De MidKap-index klom 0,5 procent (2,51 punten) tot 517,33 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 0,9 procent.

Black Friday

De beurzen trokken zich op aan een hogere start van de handel in New York, waar de beurzen om 19.00 uur (Nederlandse tijd) zullen sluiten. In de VS begint vrijdag het voor de detailhandel belangrijke seizoen van de kerstinkopen. Deze dag staat bekend als 'Black Friday'.

In Brussel werd vrijdag onderhandeld om de Europese meerjarenbegroting. Tot een akkoord kwam het echter niet, zo werd ruim een half uur voor het beursslot bekend. Begin volgend jaar komt er een vervolgtop.

Duitsland

Volgens private banker André Sirks van Theodoor Gilissen heeft het gesteggel in Brussel over de begroting geen impact op de markten. ,,Alleen als het heel lang gaat duren of wanneer ze er helemaal niet uitkomen zal het vertrouwen in de EU verder afbrokkelen'', aldus Sirks.

Toch kwam er ook positief nieuws uit Europa. In Duitsland bleek dat het vertrouwen van ondernemers in de economie in november onverwacht is toegenomen. Het is de eerste verbetering van het sentiment in meer dan een halfjaar tijd.

Grootste stijger

Grootste stijger in de AEX was supermarktconcern Ahold met een winst van 2,4 procent na een adviesverhoging door Nomura. Postbedrijf PostNL stond onderaan met een min van 0,5 procent.

SNS Reaal zakte 1,8 procent, na uitspraken van oud-voorzitter Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Hij zei vrijdag tegen RTLZ dat SNS nog voor Kerstmis nieuwe staatssteun nodig heeft.SNS Reaal gaf daarop een verklaring uit, waarin het erbij bleef later dit jaar of anders begin volgend jaar met oplossingen te komen voor zijn financiële problemen.

De euro was 1,2960 dollar waard, tegen 1,2871 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 88 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen