ANP30 dec '12 17:10

President Centraal-Afrika wil samenwerken

LIBREVILLE (ANP) - De president van de Centraal-Afrikaanse Republiek, François Bozizé, is bereid samen met rebellen een nieuwe regering te vormen. Hij zei dat na een ontmoeting zondag met Thomas Boni Yayi, president van Benin en hoofd van de Afrikaanse Unie. Die was in de republiek om een gesprek tussen de strijdende partijen op gang te brengen.

In een reactie zondag verklaarden de Seleka rebellen het aanbod van de president in overweging te nemen maar dat het niet hun doel was om samen met een bestaande regering een coalitie te vormen.

De rebellen lieten eerder zondag weten te willen onderhandelen over het vertrek van president. De opstandelingen zijn tot ongeveer 75 kilometer buiten de hoofdstad Bangui gevorderd. Volgens een woordvoerder van de rebellen zijn er geen concrete plannen om de stad in te nemen, maar wordt niet uitgesloten dat de opstandelingen de stad uiteindelijk binnentrekken.

Bozizé kwam in maart 2003 door een staatsgreep aan de macht. Hij verklaarde zondag dat hij niet mee zal doen aan de volgende presidentsverkiezingen in 2016.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen