ANP9 aug '12 09:56Aangepast op 9 aug '12 10:23

Inflatie gestegen naar 2,3 procent

DEN HAAG (AFN) - De inflatie in Nederland is afgelopen maand gestegen naar 2,3 procent, 0,2 procentpunt hoger dan in juni. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die donderdag zijn gepubliceerd.

De toename is volgens het CBS vooral te wijten aan de huurprijzen van veel woningen, die in de maand juli traditioneel worden verhoogd. Dit jaar was de gemiddelde huurverhoging 2,8 procent en dat is één procentpunt hoger dan vorig jaar. Ook de gestegen prijzen van pakketreizen en aangepaste belastingregels bij de aanschaf van nieuwe personenauto’s (BPM) hadden een verhogend effect op de inflatie.

Het CBS constateert wel dat de inflatiegroei afgelopen maand enigszins is afgeremd door de prijsontwikkeling van aardgas. Dat product was weliswaar 5,1 procent duurder dan een jaar eerder, maar de prijsstijging op jaarbasis was in juni nog 8,0 procent. De stijging van het algemeen prijspeil werd ook gedrukt door de daling van kledingprijzen en telefoontarieven in het buitenland.

In de eurozone als geheel bedroeg de inflatie vorige maand net zoals in juni 2,4 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een inflatie van ongeveer 2 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen