ANP13 dec '12 17:38

Europa pakt bankentoezicht op

BRUSSEL (AFN) - Om rampen als die van de IJslandse internetbank Icesave binnen Europa te voorkomen, krijgt de Europese Centrale Bank (ECB) een centrale rol als financieel toezichthouder op de Europese bankensector. Daarover zijn de ministers van Financiën van de 27 EU-landen het in de nacht van woensdag op donderdag eens geworden. De plannen moeten nog wel uitgewerkt worden.

Door de Europese Centrale Bank (ECB) de supervisie van een grensoverschrijdend bankentoezicht te geven, valt beter te zien hoe banken ervoor staan. Banken die meer dan 30 miljard euro op de balans hebben staan, komen nu onder rechtstreeks toezicht van de ECB (in Nederland ING, Rabobank, ABN Amro en SNS Reaal). De kleinere banken blijven in principe onder het toezicht van de nationale toezichthouders staan.

De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat dit akkoord over het Europees toezicht op banken min of meer dezelfde verschuiving van werkzaamheden met zich meebrengt als de centralisatie van het monetair beleid bij de invoering van de euro. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) reageerde tevreden, maar benadrukte wel: ,,Er zijn geen deadlines, er is geen einddatum waarop alle banken eronder moeten komen''.

Merkel

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel is verheugd, al merkte ze wel op dat er een duidelijke scheiding nodig zal zijn tussen de verantwoordelijkheden voor monetair beleid en het bankentoezicht van de ECB. Volgens hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger brengt de aanstelling het risico met zich mee dat er belangenconflicten ontstaan tussen het streven naar prijsstabiliteit van de centrale bank en het nieuwe streven naar een stabiel financieel systeem. ,,De onafhankelijkheid van de ECB komt in het gedrang. Het financiële toezicht moet volstrekt onafhankelijk zijn van politieke beïnvloeding. Dat is nog niet geregeld, maar het is wel essentieel'', stelt Eijffinger.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is optimistischer: ,,Het akkoord over het bankentoezicht is een goede eerste stap en een werkbaar compromis. Veel hangt af van de uitwerking.'' De ING en Rabobank voegen daaraan toe dat een Europese bankenunie, waarbij er naast een centrale toezichthouder ook één stelsel van regels komt, met dit besluit weer iets dichterbij is gekomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen