ANP10 aug '12 08:21

Japanse beurs staakt opmars

EPA
EPA

TOKIO (AFN) - De beurs in Tokio is vrijdag lager gesloten en maakte daarmee een einde aan een opmars van 4 dagen op rij. De stemming werd gedrukt door een onverwachte afname van het Chinese handelsoverschot. De Nikkei eindigde 1 procent lager op 8891,44 punten. De Japanse beurs wist in de afgelopen week echter 3,9 procent te winnen en boekte daarmee de grootste weekwinst sinds februari dit jaar.

Olympus zakte 1,5 procent. Het door een boekhoudschandaal geplaagde Japanse technologiebedrijf heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 60 procent zien dalen tot 2,1 miljard yen (bijna 22 miljoen euro). Het bedrijf is in gesprek met een aantal branchegenoten over mogelijke samenwerking en financiële hulp. De kans dat Olympus op eigen kracht kan overleven is zeer klein.

De andere beurzen in het Verre Oosten gingen vrijdag ook overwegend omlaag. In Hongkong zakte de Hang Seng-index 0,9 procent. In China bleek dat zowel de export als de import in juli veel minder sterk zijn gestegen dan verwacht. Volgens economen is dit een nieuw signaal dat de economische groei in het land aan het vertragen is. De All Ordinaries in Sydney verloor 0,5 procent, ondanks een verhoging van de groeiverwachting door de Australische centrale bank. In Seoul steeg de Kospi daarentegen met 0,3 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen