ANP4 mei '12 05:27Aangepast op 4 mei '12 06:36

Argentijns Lagerhuis voor nationalisatie YPF

BUENOS AIRES (AFN) - Het Argentijnse Lagerhuis heeft het groene licht gegeven voor de omstreden nationalisering van het oliebedrijf YPF, een dochter van het Spaanse olieconcern Repsol. De Kamer van Afgevaardigden stemde donderdag met ruime meerderheid voor het plan van president Cristina Kirchner.

De Argentijnse Senaat gaf vorige week al toestemming voor het plan. Kirchner wil het Spaanse belang in de oliemaatschappij nationaliseren, omdat het bedrijf in haar ogen veel te weinig investeert in extra productie.

Het drastische plan van Kirchner kan grote gevolgen hebben voor de relatie tussen Argentinië en de Europese Unie. De EU liet eerder al weten zich te beraden op acties tegen het Zuid-Amerikaanse land.

Eurocommissaris Viviane Reding sprak in april dreigende taal over het Argentijnse plan. Ze stelde dat ,,iemand die Spanje aanvalt, de hele EU aanvalt''. Spanje besloot eind april de nationalisering van YPF niet af te wachten en heeft als eerste tegenmaatregel de invoer van biodiesel uit Argentinië beperkt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen