ANP10 mei '12 12:54Aangepast op 10 mei '12 13:32

EU-parlement akkoord met goedkoper bellen

BRUSSEL (AFN) - Het Europees Parlement is donderdag akkoord gegaan met nieuwe prijsverlagingen voor mobiel bellen in een ander EU-land. Ook geldt vanaf 1 juli, voor het eerst, een maximumprijs voor internetten in het buitenland. De komende twee jaar dalen de tarieven voor het zogenoemde roaming verder.

Vanaf 1 juli mag een telefoongesprek maximaal 29 cent per minuut kosten, exclusief btw (nu nog 35 cent), de ontvangst van een gesprek 8 cent per minuut en een sms 9 cent. Voor een megabyte (MB) data komt er een maximum van 70 cent.

De EU wil dat een consument in een ander EU-land uiteindelijk op 1 juli 2014 hoogstens 19 cent per minuut betaalt om te telefoneren en 5 cent om een belletje te ontvangen. Een sms'je mag hooguit 6 cent kosten en een MB maximaal 20 cent.

Afzetterij

Deze maximumtarieven, bedoeld als bescherming voor de consument, gelden tot 30 juni 2017. Brussel hoopt dat in de tussentijd de concurrentie zo zal toenemen, dat de prijzen daarna laag zullen blijven.

,,We hebben een einde gemaakt aan de afzetterij'', aldus Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) in een reactie. Volgens haar gaat een gemiddeld gezin tijdens de jaarlijkse vakantie elders in de EU zo'n 200 euro besparen. Voor een zakenman betekenen de nieuwe tarieven zeker 1000 euro minder kosten. Naar schatting gaan de Europeanen dit jaar 5 miljard euro voor roaming betalen, terwijl het in 2007 nog zo'n 20 miljard euro was.

Consumenten

Consumenten krijgen verder vanaf 1 juli 2014 de mogelijkheid om in een ander EU-land een contract te sluiten met behoud van het telefoonnummer. Een Nederlander die bijvoorbeeld vaak in Duitsland is, kan daar een abonnement afsluiten voor zijn Nederlandse 06-nummer.

Voor reizen buiten de EU krijgt een klant vanaf 1 juli dit jaar voortaan een waarschuwing als de kosten voor het gebruik van mobieltje, smartphone, tablet of pc de 50 euro bereiken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen