ANP6 feb '12 08:02Aangepast op 6 feb '12 08:41

'Beurzen beginnen voorzichtig'

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen openen maandag naar verwachting met kleine verliezen. Beleggers wachten af na de positieve afsluiting van vorige week.

,,We beginnen de week voorzichtig'', stelde Barry van der Laan, hoofd van IG Markets Netherlands. ,,Ondanks het redelijk positieve sentiment van vorige week zijn we er nog niet. De markt zal eerst willen zien of er een reden is om verder naar boven te gaan. Als de bedrijfscijfers uit de Verenigde Staten goed blijven, dan kan de VS daarbij wel een voortrekkersrol spelen.''

Een van de grote onbekenden voor de markt blijft de uitkomst van het steekspel rond Griekenland. Afgelopen weekeinde nam de onzekerheid rond het noodlijdende land weer verder toe. Europese ministers lieten de Griekse regering weten dat ze verdere steun en schuldverlichting kan vergeten als er niet meer werk wordt gemaakt van de hervorming van de economie. Spoedoverleg tussen alle kopstukken van de Griekse politiek leverde echter geen overeenstemming over de vereiste maatregelen op.

14,5 miljard schuld

Zonder nieuwe steun dreigt Griekenland volgende maand al niet meer aan zijn verplichtingen kunnen voldoen. Het land moet half maart 14,5 miljard euro aan schulden afbetalen.

In Amsterdam kan het aandeel TNT Express in de aandacht staan. Het bedrijf droeg maandag twee nieuwe commissarissen voor en legde daarbij de verzoeken van de activistischeaandeelhouder Jana naast zich neer. TNT wil Sara Lee-ceo Marcel Smits en de voormalig topman van SNS Reaal Sjoerd van Keulen benoemen. De kandidaten waarmee Jana meer grip op het bedrijf wilde krijgen, zijn volgens TNT niet onafhankelijk en kunnen daarom niet worden benoemd.

Lege agenda

De agenda voor beleggers is maandag vrij leeg. Op macro-economisch vlak komen alleen cijfers over de orders voor de Duitse industrie in december naar buiten. In Amsterdam presenteertroestvrijstaalproducent Aperam verder nabeurs de resultaten van het afgelopen kwartaal.

Vrijdag sloten de beurzen in Europa en de VS met mooie winsten dankzij de onverwacht sterke groei van de Amerikaanse werkgelegenheid. De AEX won 1 procent tot 326,33 punten. DeMidKap steeg 1,4 procent tot 529,81 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 1,8 procent.

Slotstand Dow Jones

In New York naderde de Dow-Jonesindex na een winst van 1,2 procent met 12.862,33 punten de hoogste stand in 4 jaar tijd. De S&P 500-index kreeg er 1,5 procent bij en sloot op 1344,90 punten. De Nasdaq eindigde 1,6 procent hoger op 2905,66 punten.

In Tokio reageerden beleggers maandag enthousiast op de cijfers. De Nikkei eindigde 1,1 procent hoger op 8929,20 punten.

De euro was maandagochtend 1,3075 dollar waard, tegen 1,3110 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 0,5 procent tot 97,30 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper tot 114,45 dollar.

Gerelateerde artikelen