ANP29 aug '12 13:08

Draghi: crisis vraagt buitenwone maatregelen

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) moet in het licht van de eurocrisis ,,buitengewone maatregelen'' nemen, maar blijft binnen de grenzen van zijn mandaat. Dat stelt president Mario Draghi in een opiniestuk dat de Duitse krant Die Zeit woensdag heeft gepubliceerd.

De kerntaak van de ECB is en blijft de bewaking van de prijsstabiliteit in de eurozone en de onafhankelijkheid van de centrale bank is niet in het geding, stelt Draghi. Maar de ECB kan volgens hem in de huidige crisis op de financiële markten mogelijk niet volstaan met conventionele monetaire maatregelen.

,,Het kan zijn dat af en toe buitengewone maatregelen nodig zijn. Het is onze taak, als centrale bank voor de hele eurozone, om die indien nodig te nemen'', aldus Draghi, die onlangs al liet weten er alles aan te willen doen om de gemeenschappelijke Europese munt te redden.

De ECB overweegt opnieuw staatspapier te gaan opkopen van zwakke eurolanden zodat die tegen lagere rentes kunnen lenen. Dat beleid stuit echter op kritiek in met name Duitsland. De centrale bank zou daarmee politiek bedrijven, buiten zijn mandaat treden en handelen in strijd met Europese verdragen.

Gerelateerde artikelen