ANP7 mei '12 21:52

'Boycot EK voetbal een ernstige fout'

EPA
EPA

DEN HAAG (ANP) - Een boycot van het Europees kampioenschap voetbal in Oekraïne in verband met de zaak rond oppositieleidster Joelia Timosjenko zou ,,een ernstige fout'' zijn. Dat zei de ambassadeur van Oekraïne in Nederland, Olexander Horin, maandag in een exclusief vraaggesprek met het ANP.

Hij reageerde op de toenemende politieke druk door leiders van Europese landen op Oekraïne om de situatie van de veroordeelde oud-premier te verbeteren. Een boycot is ,,een maatregel van de Koude Oorlog'', stelt Horin. ,,Nu zijn we partners. Het is niet goed om opnieuw zulke maatregelen te gebruiken.''

Maar bovenal is een boycot een ,,oneigenlijk en niet passend'' antwoord op de Timosjenkozaak. Volgens de ambassadeur, die spreekt van ,,een complexe zaak'', is het inadequaat om die in verband te brengen met het EK-voetbal. Dat doet geen recht aan de hele organisatie rond het EK, de voetbalsupporters en fans, zegt hij.

Supporters en fans

De aangekondigde boycot van Europese leiders en de Europese Commissie vindt bovendien geen navolging bij supporters en fans. ,,Geen enkel voetbalteam heeft laten weten niet te komen'', aldus de ambassadeur.

Hij wijst erop dat Oekraïne veel heeft gedaan en geïnvesteerd om het EK voetbal, dat in juni begint, tot een succes te maken. Zo zijn er vier nieuwe stadions gebouwd en zijn de vliegvelden bij gaststeden Kiev, Charkov, Donetsk en Lviv gemoderniseerd en uitgebreid.

De rechtszaak tegen Timosjenko staat geheel los van dit EK en de justitie moet de zaak oplossen, vindt Oekraïne. ,,Het is een open proces volgens de Oekraïense wetten.'' Horin benadrukt dat het parlement in reactie op de kritiek vanuit Europa een nieuwe wettelijke bepaling heeft aangenomen, die moet garanderen dat de aanklager en de verdediging dezelfde rechten hebben.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen