ANP11 mei '12 15:47Aangepast op 11 mei '12 16:15

De Jager: 'geen uitzonderingspositie'

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Minister Jan Kees de Jager (Financiën) is niet verrast door de economische voorspellingen die Europees commissaris Olli Rehn vrijdag voor Europa en Nederland naar buiten bracht. Volgens De Jager is het met de verwachte economische groei volgend jaar duidelijk dat ons land zich aan de strenge Europese begrotingsafspraken dient te houden en niet in aanmerking komt voor een uitzonderingspositie.

De minister zei dat vrijdag na afloop van de ministerraad. De Jager zou het liefst zien dat er een einde komt aan geruchten dat Nederland wellicht iets meer tijd zou kunnen nemen om de overheidsfinanciën op orde te brengen.

De Jager benadrukte dat de Europese Commissie zeer tevreden is over de plannen die het minderheidskabinet, in samenwerking met oppositiepartijen D66, GroenLinks en ChristenUnie, in elkaar heeft getimmerd. Eind deze maand laat Rehn definitief zijn oordeel over Nederland weten. De Jager ziet dat met vertrouwen tegemoet.

Raming

In de voorspelling van Rehn is sprake van een economische groei in 2013 van 0,7 procent. Dat is minder dan de raming van het Centraal Planbureau (1,25 procent), maar De Jager maakte zich vrijdag geen zorgen en sprak van ,,een kleine bijstelling''.

Volgens de Europese begrotingsregels mag een begrotingstekort niet hoger oplopen dan 3 procent van het bruto binnenlands product. De regels kunnen bij bijzondere omstandigheden enige ruimte bieden.

Op orde

Maar premier Mark Rutte benadrukte vrijdag helemaal niet op zoek te zijn naar enige speling bij de begrotingsafspraken. Om de economie weer langdurig te laten groeien, moeten volgens hem de overheidsfinanciën op orde worden gebracht. ,,We doen dit niet voor de commissie of voor Europa, maar omdat we dit zelf ontzettend belangrijk vinden'', aldus Rutte.

Wat de premier betreft moet het Nederlandse begrotingstekort van de huidige ruim 4 procent teruggebracht worden naar 3 procent volgend jaar. ,,Om daarna verder te kunnen. Je moet toe naar een overschot, om in de toekomst oplopende kosten door de vergrijzing op te kunnen vangen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen