ANP23 dec '12 17:12

NOS: oud-renner Rabo bekent doping

RIJSWIJK (ANP) - Een oud-renner van de Raboploeg heeft tegenover de NOS gedetailleerd melding gemaakt van doping binnen de ploeg. De renner, die anoniem wil blijven, zegt dat er met medeweten van de ploeg op brede schaal verboden middelen zijn gebruikt binnen de inmiddels opgeheven Nederlandse wielerploeg.

Volgens de renner is het gebruik van verboden producten rond de eeuwwisseling begonnen. ,,1999 was een dramatische Tour de France voor Rabobank. Na die Tour hebben de renners onderling afgesproken dat het zo niet meer kon en dat er iets moest veranderen", zegt de anonieme bron op de website van de NOS. ,,De stemming was in de trant van: 'we laten ons niet meer piepelen'. Ze gingen aan de epo. Een jaar later won Erik Dekker drie touretappes. Rarara, hoe kan dat? Jij bent toch ook niet gek..."

De bron geeft aan hoe eenvoudig het was om met doping te beginnen. ,,Op zeker moment ben ik naar de ploegarts gegaan en vroeg: 'mag ik epo hebben?' Ja, dat was goed, zei de dokter. Hij gaf mij een tasje met zes spuiten erin - zo'n koeltasje. Ik bewaarde het gewoon thuis in de koelkast."

De anonieme wielrenner denkt dat de meeste Nederlandse toprenners epo namen. ,,Ik denk meer dan 90 procent. Ach, dat weet ik wel zeker. Alleen van dat soort zonderlinge types als Thorwald Veneberg, die was heel erg van de alternatieve ideeën en heel erg op de natuur gericht, niet. De rest allemaal. Alle toprenners hebben het genomen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen