Beslissende slag Romney blijft uit
WASHINGTON (ANP) - Mitt Romney is dinsdag weer een stap dichter bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen gekomen. Hij won zes van de tien Republikeinse voorverkiezingen op Super Tuesday. De beslissende zege, waarop Romney had gehoopt, bleef uit. Rivaal Rick Santorum blijft in de race.
Romney won onder meer in de belangrijke staat Ohio. Zijn voorsprong op Santorum was weliswaar minimaal, maar in de campagne kan die erg waardevol zijn. Santorum had namelijk beweerd dat hij als enige de kiezers in arbeidersstaten als Ohio kon trekken. Peilingen geven aan dat kiezers zich weliswaar aangesproken voelen door Santorum, maar dat ze Romney de meeste kans geven om de presidentsverkiezingen op 6 november te winnen.
Romney kreeg ook de meeste stemmen in Massachusetts, waar hij 4 jaar lang gouverneur was, en in de staten Virginia, Vermont, Idaho en Alaska. Santorum won in Oklahoma, Tennessee en North Dakota. Kandidaat Newt Gingrich won zoals verwacht in zijn thuisstaat Georgia. De libertaire Ron Paul bleef met lege handen.
Definitieve keuze
De Republikeinen maken op het partijcongres in augustus hun definitieve keuze. Afgevaardigden uit de staten, de zogeheten gedelegeerden, mogen dan stemmen. Om presidentskandidaat te worden, moeten Romney, Santorum en de anderen 1144 stemmen zien te krijgen. De 64-jarige Romney leidt nu ruim, met meer dan 300 afgevaardigden achter zich. Santorum heeft ongeveer 150 partijstemmen, Gingrich rond de 100. Paul sluit de rij met ongeveer 60 gedelegeerden.
,,We zijn goed op weg'', zei de mormoonse miljonair Romney tegen aanhangers in zijn thuisstaat Massachusetts. ,,Ik zal jullie niet teleurstellen. Ik ga deze nominatie krijgen!'' Romney zei dat het niet de Amerikanen zijn die de kwakkelende economie hebben veroorzaakt. ,,Jullie hebben een president die heeft gefaald! We zetten hem uit het Witte Huis!''
Aanmoediging
Santorum (53) ziet de uitslag ook als een aanmoediging. ,,We hebben gewonnen in het westen, middenwesten, zuiden en we zijn klaar om in het hele land te winnen'', zei hij op een podium in Ohio. Gingrich ziet in zijn overwinning in Georgia een aansporing om flink campagne te blijven voeren. De libertaire Ron Paul wil nog niet opgeven, ook al heeft hij nog nergens gewonnen.
Op 10 maart zijn er voorverkiezingen in Kansas. Op 13 maart volgen Alabama, Mississippi en Hawaii.