ANP4 apr '12 08:55Aangepast op 4 apr '12 10:43

Duitse belastinginkomsten hoger dan verwacht

DUSSELDORF (AFN) - De belastinginkomsten in Duitsland zullen dit jaar en volgend jaar hoger uitvallen dan eerder werd geraamd. Dat blijkt uit berekeningen van het economische onderzoeksinstituut DIW, die woensdag in de Duitse zakenkrant Handelsblatt werden gepubliceerd.

Volgens de berekeningen van DIW ontvangt de Duitse staat dit jaar 596,7 miljard euro van burgers en bedrijven. Volgend jaar zal dat 622,1 miljard euro zijn. Het zou de eerste keer zijn dat de grens van 600 miljard euro wordt overschreden, aldus DIW.

De belastinginkomsten vallen daarmee dit jaar 4,7 miljard euro hoger uit dan bij een raming in november, aldus DIW. In 2013 is dat bijna 9 miljard euro. De berekeningen van DIW zijn inclusief de belastingverlagingen die de Duitse regering wil doorvoeren.

Vergrijzing

De krant Die Welt meldde woensdag dat de Duitse regering een nieuwe belasting overweegt om de gevolgen van de vergrijzing in Duitsland op te vangen. Duitsers ouder dan 25 jaar zouden een belasting moeten betalen van circa 1 procent van hun inkomen om de kosten van de vergrijzing te betalen.

Volgens de krant wordt dit voorstel dit voorjaar nog besproken door de regering. Met de opbrengst kunnen de sterk stijgende sociale kosten van de vergrijzing worden opgevangen. Ook worden voorstellen bekeken om het lage geboortecijfer in Duitsland op te krikken, aldus Die Welt.

Het Duitse bureau voor de statistiek schat dat de Duitse bevolking krimpt van circa 82 miljoen mensen nu naar mogelijk 65 miljoen in 2060.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen